Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 12-12-2024

logo
Alle lessen

Les 6: De G-sleutel

Nootje Tot nu toe weten we hoe muzieknoten op, en zelfs buiten de notenbalk, getekend zijn. En heb je geleerd dat hoe hoger de noot getekend wordt, hoe hoger hij ook klinkt. Maar wat we nog niet weten, is welke toon bij een bepaalde noot hoort. Stel dat we nu ergens een noot tekenen, hoe weten we dan welke toon we moeten spelen of zingen? Is het een hoge toon, of een lage toon?

Hiervoor gebruiken we sleutels.

Een sleutel geeft aan welke tonen horen bij de noten op papier.

Een sleutel is dus heel erg belangrijk, want zonder sleutel weet niemand hoe hoog er gespeeld of gezongen moet worden!

Er zijn eigenlijk maar twee verschillende sleutels die je moet weten. De eerste sleutel die we zullen leren is de G-sleutel. De G-sleutel wordt geschreven als: De G-sleutel Waarom heet het de "G-sleutel"?
Omdat deze aangeeft waar de "G" noot ligt. We hebben nog niet geleerd wat een "G" is (dit komt straks in de volgende les), maar dat is nu nog niet zo belangrijk.

Als je de G-sleutel schrijft, begin je bij het bolletje onderaan en eindig je met een krul op de tweede lijn van de notenbalk. De plaats waar de krul eindigt, de tweede lijn, wijst de "G" aan. En daarmee weten we de toon die hoort bij een noot op de tweede lijn van de notenbalk! Luister maar:

En nu we de toon weten op de tweede lijn, weten we ook de toon die hoort bij de noot een stapje erboven of beneden. En als we zo verder omhoog en omlaag gaan, kunnen we de toonhoogte van elke noot vinden!

G-sleutel notenbalk

Je moet niet vergeten, dat alleen bij de G-sleutel de "G" noot op de tweede lijn ligt. Als we een andere sleutel gebruiken, zal de sleutel ook een andere toon aanwijzen en dus zal er bij een noot op de tweede lijn ook een heel andere toon gespeeld of gezongen moeten worden.
Dit zal misschien nog verwarrend zijn, maar dat geeft niet. Vanaf nu zul je sleutels heel vaak tegenkomen en er snel aan wennen.

Laten we deze les afronden met een voorbeeld. Stel dat we het volgende stukje muziek op papier zien: Muziek Voorbeeld Omdat er nergens een sleutel staat, kunnen we dit niet spelen omdat we niet weten hoe hoog we moeten spelen! Pas als we er een sleutel voor zetten, zoals hieronder, dan weten we pas hoe het moet klinken. Luister maar!

G-sleutel notenbalk
Luister
 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info