Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 25-09-2024

logo
Alle lessen

Les 31: Een halve toonsafstand

Nootje We hebben in deel 1 geleerd dat muzieknoten op of tussen de lijntjes van de notenbalk geschreven worden. Laten we nog eens kijken naar een rij noten beginnend vanaf de centrale C:

Notenbalk
 
 

Als we deze noten willen spelen op bijvoorbeeld een piano, dan zijn dit de toetsen die we moeten induwen:

Piano toetsen C Cis D Dis E F Fis G Gis A Ais B C Cis D Dis E F Fis G Gis A Ais B C


Als je goed kijkt, zie je dan dat er bijvoorbeeld tussen de C en D nog een toets zit? De zwarte toets. Probeer hem maar eens aan te klikken om te horen hoe die klinkt! Hoor je dat de toon van de zwarte toets precies tussen de tonen van de witte toetsen ligt?

Om van de C naar de D te gaan, maken we een hele stap omhoog. We noemen dit ook wel een hele toonsafstand.
In de muziek zijn ook halve stapjes (halve toonsafstanden). Als we bijvoorbeeld van de C naar de zwarte toets ernaast gaan, dan maken we een halve stap omhoog. En als we van de D naar de zwarte toets rechts ervan gaan, maken we weer een halve stap. Zo is op de piano elke toets naast elkaar precies een halve toon omhoog of omlaag.

Het verschil in hoogte tussen twee tonen noemen we de toonsafstand. Een halve toonsafstand is de kleinste afstand die we kunnen tegenkomen.

 

Zoals we weten uit deel 1 kan een muzieknoot alleen op of tussen de lijntjes van de notenbalk geschreven worden en is er dus geen aparte plaats voor de tonen van de zwarte toetsen op de notenbalk. Hoe schrijven we die dan op? Dat zullen we in de volgende lessen gaan zien.