Inloggen

Log in met je e-mail adres en wachtwoord om toegang te krijgen tot al onze lessen, oefeningen, het woordenboek, downloads en om je gegevens in te zien of te wijzigen.

Nog geen lid? Word nu lid!

Laatste update: 25-09-2024

logo
Alle lessen

Les 49: Wat is dynamiek?

Nootje In het vorige deel hebben we geleerd over de snelheid waarmee we muziek spelen of zingen - het tempo - en zagen we dat de regels hiervoor niet precies duidelijk maken hoe snel we moeten spelen. Het tempo is iets dat door niemand precies hetzelfde gedaan zal worden, wat we ook wel interpretatie noemen (zie les 39).

In dit deel zullen we ook gaan kijken naar iets dat bij interpretatie hoort en niet door iedereen precies hetzelfde wordt uitgevoerd. We zullen gaan leren hoe aangegeven wordt of we hard of zacht moeten spelen of zingen. We noemen het sterk of zacht spelen van muziek ook wel de dynamiek van de muziek. Dit is een belangrijk onderdeel van muziek maken, want hiermee kunnen we muziek mooier, spannender en interessanter maken.

In plaats van "hard" of "luid", gebruiken we in de muziek meestal het woord "sterk" als tegenovergestelde van "zacht".

Net zoals je met je stem veel geluid kunt maken (door bijvoorbeeld te roepen) of heel weinig geluid (door te fluisteren), kun je met bijna alle instrumenten ook meer of minder geluid maken. Hieronder is een stukje pianomuziek als voorbeeld. Hoor je dat er soms sterk en soms zacht gespeeld wordt?

Piano sonate nr. 5 van Beethoven Luister

Om op de notenbalk aan te geven of we sterk of zacht moeten spelen is eigenlijk heel makkelijk, waardoor dit deel maar een paar lessen heeft.

Dynamiek is het sterk of zacht spelen van muziek.

 

Help mee

onze website te onderhouden en nog beter te maken

Doneer

Klik hier voor meer info